maanantai 27. toukokuuta 2013

Arkkitehtuuri

Uskonnolliset vaikutukset näkyvät selvästi myös arkkitehtuurissa. Uskonnolliseen tarkoitukseen tehdyt rakennukset kuten temppelit, pyhäköt ja kirkot, ovat monesti edustaneet aikansa upeimpia arkkitehtuurin taidonnäytteitä. Monesti uskonnolliset rakennukset ovat myös suosittuja nähtävyyksiä ja turistikohteita ympäri maailmaa. Eri uskontokunnille kuuluu erilaisia arkkitehtuurisia tunnuspiirteitä.


Islamilaisessa kulttuurissa rakennustaiteella ja arkkitehtuurilla on erityisesti arvoa, sillä kuvataidetta ( kuten ihmisen ja eläimen kuvaamista ) on rajoitettu. Islamilaisen arkkitehtuurin merkittävimmät rakennustyypit ovat moskeijat ja minareetit. Moskeijatyyppejä on lukuisia erilaisia, joista varhaisimmat saivat muotonsa noin 600-luvulla jaa. Vanhin islamilaisista moskeijoista on Jerusalemin kalliomoskeija. Tyypillisiä arkkitehtuurillisia piirteitä moskeijoille ovat pohjapiirroksen neliömäisyys, tilan avaruuden tuntu sekä ornamenttien käyttö koristeina. Tornimaisia minareetteja esiintyy usein moskeijoiden yhteydessä.

Jerusalemin kalliokirkko


Kristilliseen arkkitehtuuriin kuuluu lukuisia eri suuntauksia. Usein kirkollinen arkkitehtuuri on kuitenkin seurannut melko tarkasti Eurooppalaisia tyylisuuntauksia. Romaaniselle tyylille tyypillisiä ovat holvikaaret, paksut muurimaiset seinät, sekä pienet ikkunat. Goottilaiselle tyylille tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu taas korkeat ja suipot tornit, koristeellisuus ja avaruus, sekä värilliset lasimaalausikkunat. Renessanssin aikaan kristittyihin kirkkoihin oli tyypillistä rakentaa kupoleita, sekä roomalaisvaikutteisia pylväitä. Nykyisin kirkkoja rakennetaan myös modernimpaan muottiin,  joissa arkkitehtuuri voi olla lähes minkälaista tahansa. Myös eri kirkkokuntien välillä on suuria eroja: katoliselle kirkolle tyypillistä kirkkorakennuksissa on runsas koristeellisuus, ja luterilaiselle kirkolle vaatimattomuus ja selkeys.





Buddhalainen rakennustaide kehittyi intialaisista Buddhan pyhäinjäännösten säilytykselle tarkoitetuista torneista, jotka vähitellen alkoivat yleistyä buddhalaisissa piireissä. Tyypillisesti buddhalaiset rakennukset, kuten temppelit ja luostarit, ovat rakennettu hyödyntäen tärkeää lukua kahdeksan. Buddhalaisessa arkkitehtuurissa näkyy selvästi aasialaiset piirteet, ja pyrkimys tasapainoisuuteen. Usein buddhalaisia rakennuksia koristavat Buddhan elämästä kertovat maalaukset ja buddha-patsaat.


Hindulaiselle arkkitehtuurille tyypillistä on runsaus, koristeellisuus ja värikkyys.





Arkkitehtuuri näkyy shintolaisuudessa pyhäköissä ja puutarhoissa. Shintolaisessa rakennustaiteessa koko ympärillä oleva luonto ja ympäristö on merkittävässä roolissa arkkitehtuurin kannalta. Usein shintolaiset temppeli rakennetaan esimerkiksi virtaavan veden tai muun luonnonpaikan äärelle. Tärkeä elementti shintolaisissa temppeleissä on Toriin portti, joka erottaa pyhän alueen muusta. Tavallisesti pyhäköt eivät ole kovinkaan suuria tai mahtipontisia, vaan pikemminkin harmonisia yhden huoneen kokoisia pieniä rakennuksia.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti