lauantai 25. toukokuuta 2013

Kirjallisuus

Lähes kaikissa uskonnoissa on pyhiä tekstejä ja kirjallisuutta, tarinoita ja opetuksia. Osalla uskonnoista uskonnolliset opit kulkevat suullisessa muodossa, eikä varsinaista pyhää kirjaa ole. Suurissa maailmanuskonnoissa pohjalla kuitenkin on usein juuri kirja tai kirjallisuutta. ( esim. Islam/Koraani, Juutalaisuus/Toora, Kristinusko/Raamattu, Hindulaisuus/Veda-kirjallisuus, Taolaisuus/Daodejing, Kungfutselaisuus/Keskusteluja, Buddhalaisuus/Tipitaka) Uskonnollisten pyhien kirjojen vaikutus on usein ollut suuri kansan kulttuuriin.  Esimerkiksi Suomessa lukutaitoa opetettiin nimenomaan Raamatun avulla ja sen vuoksi, jotta jokainen ihminen voisi itse opiskella Raamatun tekstejä.  Uskonnollisesta kirjallisuudesta on usein siirtynyt kansan elämään myös muita vaikutteita, kuten sanontoja. Suomenkin kielessä esimerkiksi ”helmiä sioille”, ”kielletty hedelmä”, ”heittää ensimmäinen kivi”, ”pestä kätensä jostakin asiasta” ovat nykykielessäkin käytettyjä sanontoja jotka alkujaan juontavat juurensa Raamatusta.




Uskonnot ovat usein myös inspiroineet kirjailijoita, joten uskontoja käsittelevää kirjallisuutta on valtavasti myös pyhien tekstien lisäksi.  Kirjallisuuden kautta uskonnot ovat siirtyneet myös esimerkiksi teatteriin sekä elokuviin.

Uskonnot näkyvät vahvasti myös elokuvissa








Joskus uskontoaiheinen kirjallisuus on aiheuttanut myös suurta närkästystä ja konflikteja. Esimerkiksi Salman Rushdinin kirja Saatanalliset säkeet kohahdutti islamilaista maailmaa. Rushdinille langetettiin kirjan johdosta jopa kuolemantuomio, minkä takia hän on joutunut elämään maan alla teoksen julkaisun jälkeen. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti