lauantai 25. toukokuuta 2013

Kuvataiteet

Kuvataide on yksi uskontojen helpoimmin havaittavista taidemuodoista. Kuvataiteen merkitys uskonnoissa on vaihteleva, ja siihen liittyy erilaisia sääntöjä. Esimerkiksi Islamin uskoon ei kuulu jumalan, ihmisen tai edes eläimen kuvaamista taiteessa, sillä sen nähdään olevan kielletty Koraanissa. Islamilaiselle taiteelle tyypillisiä ovatkin erilaiset ornamentit ja koristeelliset arabeskit. Myös kristinuskossa ja juutalaisuudessa jumalan kuvaaminen kuvataiteen avulla on kielletty. Kuvataide on kuitenkin keskeinen osa näitä uskontoja. Esimerkiksi ortodoksisuudessa ikoneilla on suuri uskonnollinen merkitys.
Islamille tyypillistä ornamenttikuviota itämaisessa matossa

Ikoni



Kuin näiden lähi- Idän uskontojen vastakohtana, hindulaisen kuvataiteen painopiste on juuri jumalten kuvaamisessa. Hindulaisuuden lukuisia jumalia kuvataan värikkäin maalauksin tai patsain. Usein jumalten asentoihin liittyy tarkkoja symbolisia merkityksiä.



Hindulaiset jumalat Shiva, Parvati ja Ganesha



Lisää kuvateksti


Buddhalaisuudessa yleisin aihe kuvataiteessa on Buddha, jota kuvataan maalausten tai patsaiden kautta. Myös Buddhan asennoilla on erilaisia merkityksiä. Buddhalaisuudessa kuvataidetta käytetään myös meditaation apuvälineenä. Mandalat, pienistä kivistä ja hiekasta valmistetut diagrammit, vaativat paljon aikaa ja kärsivällisyyttä valmistuakseen. Mandalan on tarkoitus kuvata maailman pysymättömyyttä, sillä se lakaistaan pois heti sen valmistuttua.






Perinteisissä kiinalaisissa sekä japanin uskonnoissa on pidetty arvossa tasapainoisuutta ja hillittyä tyyliä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti